‘Alles valt of staat met samenwerking’

Het bureau van Ronald van Rossum, sinds juni 2013 centrummanager van Gouda, ligt vol met folders over zijn stad. Dat bezoekers maar niet denken dat afgezien van de bekende kaasmarkt er niets gebeurt in Gouda. Het tegendeel is het geval vertelt Van Rossum, een enthousiast ambassadeur van Gouda. Gouda werd in 2015 door het Platform Binnenstadmanagement en haar partners uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie middelgrote steden.

Van Rossum was en is nog steeds als zelfstandig ondernemer voor een deel werkzaam in de chemische sector met als voornaamste werkterrein de digitale communicatie en informatie. Maar de meeste tijd besteedt hij aan Gouda, aan de ontwikkeling van de binnenstad en het organiseren van allerlei evenementen zoals de jaarlijkse Goudse Kaasfeesten eind augustus. “Een kennis attendeerde mij vier jaar geleden op de vacature. Ik solliciteerde meteen. Gouda is mijn stad, ik heb er een groot netwerk. Daarnaast heb ik een kritische blik, zag ik toen en nu een aantal belangrijke verbeterpunten. Korte lijnen, samenwerking, bewoners en ondernemers die de kar willen trekken, het gaat steeds beter lukken. Dat zien we onder meer terug in afnemende leegstand en toenemende bezoekersaantallen.”
 
Achterland

Gouda telt circa 75.000 inwoners. Daarnaast wonen er 150.000 mensen in omliggende gemeenten. Daardoor heeft Gouda een sterke regiofunctie. Ronald van Rossum: “Toeristen zijn heel leuk, zeker voor de lokale economie. Maar we moeten de inwoners uit de eigen stad en de regio niet vergeten. Toeristen kopen geen bedden, tv’s, fietsen en bloemen. Vergeet bij de marketing van je eigen stad nooit het achterland.”

Leegstand

Met die gedachte in het achterhoofd organiseert Gouda diverse activiteiten voor jong en oud uit de regio. De kinderkaasmarkt is een voorbeeld. Er zijn 400 plekken voor de 3200 kinderen die zich inschrijven. Er worden workshops in samenwerking met de culturele podia georganiseerd en de brede school in Gouda is bij diverse evenementen betrokken. Bij dit alles speelt de gemeente een belangrijke rol. “Ik benadruk bij alle gelegenheden het grote belang van samenwerking. Ook in Gouda begon het wat te worden toen bij ons de samenwerking goed begon te lopen. Iedereen ziet en merkt dat het beter gaat. In tegenstelling tot Haarlem is leegstand in Gouda wel een probleem. Het neemt af, maar het verloop is nog steeds groot.”

Kleine zelfstandigen

Meer dan 65% van de ondernemers in Gouda zijn kleine zelfstandigen. Van Rossum: “We hebben een zeer divers winkelaanbod, van een Legoshop tot een florerende boekhandel. Veel grote ketens vinden Gouda echter te klein. Dat is jammer natuurlijk. Ik zou hier best graag een ZARA willen hebben. Als centrummanager ben ik net als de meeste collega’s de spin in ’t web, het oliemannetje. Daarnaast ben ik voorzitter van het DOE platform. Daar kan ik mij echt storten op praktische zaken zoals de organisatie van evenementen. Dat is heel leuk om te doen. Het zet onze stad extra op de kaart. Wat een groot verschil tussen Gouda en Haarlem is? Bij Gouda denken mensen aan kaas, bij Haarlem denken mensen aan een stad. Dat moeten wij als Gouda ook zien te bereiken.”